May 142012
 

”Tenk deg det beste baconet du noensinne har smakt.” Slik innleder landets ledende matentusiast, Dagbladets Andreas Viestad, sin hyllest til mirakelet guanciale.

Guanciale er noe så enkelt som spekete, urøkte grisekjaker. Resultatet er imidlertid langt fra enkelt. Som Viestad skriver, så vil den utrolig smaksrike guancialen kunne ”gjøre noe veldig godt om til noe helt vidunderlig”.

Klassiske retter som spaghetti carbonara og bucatini all’amatriciana skal egentlig lages med nettopp guanciale. Du kan også bruke guanciale til å smaksette en lang rekke andre retter. Søk på nettet og bli inspirert!

Men hvis dette er så fantastisk, hvorfor er det ikke flere som bruker det? Generelt ansees det som umulig å få tak i guanciale utenfor Italia, ja, selv i Italia kan det være vanskelig å få tak i dette gudestoffet. Derfor anbefaler Viestad å lage sitt eget, det er eneste måten. Men ikke slik i Bergen! Nå får du guanciale hos Petter og Anna i Marken.

Tips: Skjær løvtynne biter av guanciale. Stek dem langsomt og lenge til de bader i sitt eget fett. Tilsett en god neve finhakket sjalottløk. La løken surre på svak varme mens du koker pasta (helst calabrisk fileja). Bland ingrediensene og riv litt pecorino over. Et måltid verdig en konge!

Link til artikkel i dagbladet:

En på kjaken

 Posted by at 1:12 pm

Sorry, the comment form is closed at this time.