Ost

 

De fleste av Belfortes oster er rene sauemelksoster – altså pecorinooster. I tillegg består sortimentet av noen kumelksoster, samt noen kombinasjoner av sauemelk og kumelk.Ostene kommer fra et calibrisk kooperativ kalt Fattoria della Piana.

 

Riserva Max

Riserva max

Dette er calabrisk pecorino par excellence! Piana erklærer at tradisjonen krever at man velger den absolutt beste melken for å skape denne osten. Osten lagres i minimum seks måneder (kalles da ”riserva”) og opptil ett år (skifter da navn til ”riserva max”). Den har konsistens som den berømte parmesan-osten, og smaken minner da også mye om denne. Forskjellen er at Riservaen er litt skarpere ettersom den er laget av saue- i stedet for kumelk. Tradisjonelt brukes denne osten mest som tilbehør til kalde retter eller den serveres mot slutten av måltidet med søt honning eller nøtter til. Den kan imidlertid med hell også brukes i stedet for parmesan over varm pasta og lignende. Denne har erstattet parmesanen i flere hjem i Bergen etter at Belforte introduserte den her i byen

 

Pecorino Crotonese

Pecorino Classico

Denne osten lages i  den  calabriske  byen Crotone. Den produseres i perioden januar-juni når  sauemelken er på sitt beste. Den har en tydelig uttalt sauesmak, men gir også visse kryddertoner som skyldes spesielle enzymer som finnes i melken.  Belfortes utgave er lagret i fire måneder.

 

 

Contadino

Contadino

Contadino (”bonden”) er en blandingsost (70 % kumelk, 30 % sauemelk). Den er relativt bløt. Den har en søtlig og appetittvekkende smak. Denne finnes også i en annen utgave, kalt “Compognalo”

(”bondegården”). Dette er den samme osten som Contadino, men er tilsatt chili, noe både utseende og smak bærer preg av

 

Caciavallo

caciocavallo

Belfortes calabriske versjon av denne osten er laget av kumelk. Den oppbevares i saltlake i flere dager og gir, sammen med den to måneder lange modningen, et tydelig krydderpreg i en ellers mild ”hvitost”-type.

 

 

Provola

provola

Det nærmeste Belforte kommer til en norsk hvitost. Mild i smak. Smelter lett. Laget av 100 % kumelk.

 

 

Pecorino classico

Pecorino Crotonese

Dette er den ”vanlige” pecorino og mindre typisk for Calabria. Det er en all-italiensk og typisk sauemelksost. Den er lagret i minst seksti dager, men Belfortes varianter er lagret i henholdsvis seks og ni måneder. Den har en relativt mild, men like fullt tydelig sauesmak.

 

Til toppen | Neste side

 

 Posted by at 8:29 pm